Bureaustoelwielen vervangen

Waar moet je op letten wanneer je bureaustoelwielen gaat vervangen?

Wanneer je lang gebruik maakt van je bureaustoel, dan kan het zijn dat de wieltjes zijn versleten en aan vervanging toe zijn. Het is heel eenvoudig om deze wieltjes zelf te kunnen vervangen, maar het is ook net zo eenvoudig om dit verkeerd te doen. Is jouw bureaustoel toe aan nieuwe wieltjes, let dan goed op de volgende punten.

Alle benodigdheden bij de hand

Het is belangrijk dat wanneer je je bureaustoelwielen gaat vervangen, je alles bij de hand hebt om deze vervanging te kunnen doen. Dit gaat verder dan alleen de stoel en de nieuwe wieltjes. Om je bureaustoelwielen goed te kunnen vervangen heb je bijvoorbeeld een kleed nodig om de stoel op te laten rusten zodat deze niet tijdens het vervanging wegschuift. Daarnaast heb je een stift met klemring nodig om de wielen goed te bevestigen, een schuifmaat om de stift op te meten en eventueel een tang en beschermende doek om de bevestiging los te krijgen.

De juiste handelingen

Daarnaast is het belangrijk dat je de bureaustoelwielen goed vervangt. Door het volgen van de juiste stappen is het vervangen van de wielen geen enkel probleem:

  • Stap 1: Leg het kleed op de vloer en draai de bureaustoel op zijn kop, zodat de wielen naar boven staan.
  • Stap 2: Trek de wielen inclusief de bevestiging van de stoel af. Dit lukt meestal al met de hand, maar je kunt ook de tang gebruiken. Vergeet hierbij niet een doek tussen de tang en de bevestiging te plaatsen om beschadiging te voorkomen.
  • Stap 3: Controleer welke maat bevestiging en wielen je nodig hebt. Dit is tot op de millimeter te berekenen met een schuifmaat. Wanneer je de juiste maten weet kun je deze eenvoudig bestellen.
  • Stap 4: Monteer de wielen inclusief bevestiging weer aan je stoel en je kunt weer rollen met je bureaustoel.

Wat voor bureaustoelwielen heb je nodig?

Het werd hierboven al benoemd, maar je moet wel de juiste bureaustoelwielen voor jouw stoel bestellen. Hierbij moet je letten op zowel de stift als de bureaustoelen zelf. De stift van een bureaustoel is meestal 10 of 11 millimeter dik. Dit kleine verschil kan een groot verschil betekenen voor je stoel en kan maken of je stift wel of niet past en dus bruikbaar is. Daarnaast zijn de soort wielen belangrijk, afhankelijk van de grond waar deze overheen moeten rollen. Vooral harde vloeren kunnen de wielen onnodig snel en hevig beschadigen en andersom kunnen zware wielen op een zachte vloer voor bijvoorbeeld strepen en krassen zorgen. Let dus met het bestellen van de juiste bureaustoelwielen erop dat je een wiel uitzoekt dat past bij je vloer.

Bij bureaustoelwielen vervangen moet je dus op meer letten dan alleen dat je een leuk prijsje voor je wielen kan vinden. Gelukkig kun je wanneer je bureaustoelwielen versleten zijn alsnog van je bureaustoel genieten door zelf de bureaustoelwielen eenvoudig te vervangen.

Zachte wielen geschikt voor harde vloeren.

Bestelt u de wielen voor 15.00 uur? Dan wordt deze dezelfde werkdag verzonden.

Wat u moet weten over wielen

Het uitzoeken van een goede bureaustoel gaat verder dan alleen of deze lekker zit of er mooi uitziet. U moet voor het vinden van de best passende bureaustoel ook letten op de wieltjes. Dit onderdeel wordt vaak onderschat, maar voor een echt optimaal comfort moet u ook goed kunnen rollen. Wilt u er zeker van zijn dat ook de wielen goed passen bij je smaak en de kamer waar u de stoel gebruikt, maar heeft u geen idee waar u op moet letten? Bekijk dan de onderstaande informatie zodat u altijd de juiste keuze kunt maken.

De ondergrond

Om goede wielen uit te kunnen zoeken is het belangrijk om te weten op wat voor grond u de stoel laat rollen. Heeft uw studiekamer bijvoorbeeld een tapijt, dan is het vaak minder eenvoudig om een bureaustoel te gebruiken dan op bijvoorbeeld laminaat. Dit is omdat de wielen minder goed op tapijt kunnen rollen en daarom niet in een vloeiende beweging kunnen verplaatsen. Er zijn wel tapijtwielen, maar als u naast uw tapijt ook laminaat heeft kunnen deze wielen voor deukjes zorgen. Ook bij gladde vloeren moet u letten op het materiaal. U beweegt de bureaustoel meestal op dezelfde plek, van en naar uw bureau. Hierdoor kan er slijtage ontstaan op de vloer. Dunne houtsoorten, zoals vurenhout, kunnen dan sneller beschadigd raken. Houd er dus rekening mee dat uw vloer wel bestand moet zijn tegen uw actieve gebruik en pas de wielen aan op uw gebruik van de stoel.

Het materiaal

Net als uw vloer moeten ook uw wielen van een goed materiaal zijn. Als u uw stoel niet veel gebruik, volstaat het meeste materiaal wel. Maar wanneer u veel gebruik maakt van uw stoel is het belangrijk dat de wielen van een niet al te zwaar of hard materiaal zijn. Wielen van kunststof zijn een goede keuze als u dagelijks achter uw bureau zit. Deze veroorzaken minder snel slijtage en bewegen soepel over het oppervlak. Het materiaal van de rand van de wielen is ook belangrijk. Vooral als de wielen laag zijn en de rand vlak langs de grond gaat. Ook deze kunnen het beste van een zacht en licht materiaal zijn.

Wel of geen remmen

Sommige bureaustoelen hebben wielen met een rem. Deze rem wordt automatisch geactiveerd wanneer u niet op de stoel zit, zodat de stoel niet door de hele kamer kan rollen. Wanneer u dan op de stoel zit, gaat de rem er vanaf en kunt u zonder extra moeite de stoel bewegen. Let er wel op dat u deze functie het beste alleen kunt gebruiken als u een stevige ondergrond heeft, omdat het extra gewicht anders sneller voor slijtage kan zorgen. De wielen van uw bureaustoel zijn minstens zo belangrijk als de rest van uw stoel om er goed gebruik van te kunnen maken. Controleer daarom ook tijdens je aankoop wat voor wielen het beste bij je gebruik en ondergrond passen.

Zachte wielen geschikt voor harde vloeren.

Bestelt u de wielen voor 15.00 uur? Dan wordt deze dezelfde werkdag verzonden.